Gasztronómia
A hal egészséges termék. A halfogyasztás a világ minden táján prioritást élvez a húsételek körében. Ha a tengeri halféleségeket is ide soroljuk, akkor az egész világon érvényes a fenti megállapítás.
Tapasztalatunk, hogy a hal frissen vagy hűtve, de természetesen élve is jól tárolható. Ha ez a technológia során csorbát szenved, a halhús olyan jelleget vesz fel, hogy fogyaszthatatlanná válik.
A Kelet-európai nemzetek lévén a tengervíztől való jelentős távolságukból eredően – különösen a vallási ünnepek környékén, de a bogrács szezonban is – szertartásszerűen készítik és fogyasztják a halhúst főve, sütve, pácolva és pépesítve. Bizonyára más elkészítési módja is van, hiszen előnye, hogy az étrendi hatása kedvező, jól tűri a fűszerezést és különösen – ha már darabolt formába kerül – gyorsan elkészíthető.
Sajnos hazánkban igen alacsony a halfogyasztás, melynek elsősorban kényelmi okai vannak. Érdekes volt az a felfogás, hogy a folyami, illetve tógazdasági hal külön minőségi kategória, azonban ezt az anomáliát a hétköznapi ember számára a jelenlegi törvényi szabályozás megszüntette.
A tógazdasági hal gasztronómiai képviselője a ponty halászlé.
Ez készülhet többféleképpen, jelentős kategória váltást a korhely típusú halászlé jelent. Készülhet pontyból és harcsából halpaprikás, busából füstölt-, illetve marinált hal. A ragadozó halak elkészítési módja is számtalan.
A konyhai technológia tanulást igénylő mozzanata a filézés, a szálkával rendelkező halak belső irdalása. Ezen technológiai elemek géppel is végezhetőek, azonban egy háztartás célja ez nem lehet. Tapasztalataink szerint a szakszerűen elkészített halétel nem viseli magán a származási hely bélyegét, lehet az tavi, folyami, és tengeri is, annak ízvilága pusztán a szakácson múlik.
E megállapításokat cégünk különböző módszerekkel igyekszik alátámasztani. Ezért kerül sor azokra a rendezvényeken való részvételekre, melyeket szívesen emlegetnek fel azok, akik az általunk előállított halételekből fogyasztottak. Ezek az alkalmak tudatosan a halhús gasztronómiai szerepét igyekszik erősíteni, ennek során tapasztalatokat szerzünk a fogyasztó vendégektől legyen az halfőzőverseny vagy egyéb olyan rendezvény, mint például a Nepomuki Szent János ünnepe.